Andra stränginstrument

Gitarren är självklart det mest kända stränginstrumentet. men sanningen är ju att det finns ett flertal andra instrument som till stor del liknar denna, men som inte får lika mycket uppmärksamhet. Här nedanför introducerar vi dig till några av dessa.

Banjo
En banjo är ofta av rundad form och har jämt emot gitarren inte ett hål i mitten. Istället är kroppen utformat med ett trumskinn som är utspänt över hela resonanskroppens framsida. Instrumentet har antingen fyra eller sex strängar och detta skiljer sig lite mellan de olika modellerna. I början av 1900-talet var det även vanligt med femsträngade banjos, som då kunde få till ett speciellt ljud som ofta förekom inom jazz och bluegrassmusik.

Ukulele
Ukulelen ser till utseendet väldigt mycket ut som en liten gitarr, men skiljer sig ändå på flera sätt. Bland annat har ukulelen endast fyra strängar och ger även ifrån sig ett relativt svagt ljud jämt emot en klassisk gitarr. För att få till ett starkare ljud uppkom då en banjoversion av ukulelen som kallas för banjolele. Instrumentet förknippas ofta med Hawaiiöarna, men har egentligen sitt ursprung ifrån Portugal.

Mandolin
Detta stränginstrument tillhör gruppen knäppinstrument och har hela åtta strängar. Precis som när man spelar gitarr så kan man till en mandolin använda sig av ett plektrum, vilket många föredrar. Instrumentet har sitt ursprung i Italien och uppkom redan på 1600-talet. Utifrån detta instrument har man utvecklat ett flertal nya såsom Mandobas, Mandola och Mandocello.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *